Retelele de date reprezinta unul dintre cele mai importante componente ale sistemului de comunicatii dintr-o companie ; acestea asigura o desfasurare productiva a activitatii profesionale.
Cablarea structurata este o infrastructura unica pentru reteaua de calculatoare si pentru alte echipamente de comunicatii ce se pot pot conecta.
Cablarea structurata standard este determinata de un mod de cablare al retelei in forma de stea, mod in care toate prizele sunt conectate la un patch-panel. Din acest patch-panel se poate stabili modul in care acea priza va servi ca priza pentru date sau pentru alte echipamente. Prin intermediul patch-panel-ului se face legatura cu un switch sau un router in cazul retelei de date. Principalul avantaj al utilizatorului este faptul ca aceasta retea este flexibila, simplu de utilizat si nu presupune cunostinte deosebite.
Daca pana acum se realizau retele cu viteze de transfer de 10/100 Mbps si cablare cu cablu UTP Cat. 5E, tendinta actuala este de a se realiza retele cu viteze de conectare de pana la 1000 Mbps (Retele Gigabit) si cablare cu cabluri Cat.6 sau Cat.7.
O retea de calculatoare este construita urmarind parcurgerea unor pasi: de la analiza si proiectare, pana la partea de administrare de retea (mentenanta). Mai jos sunt prezentate etapele pentru realizarea unei retele de cablare structurata.
Proiectarea retelei de calculatoare
Prima etapa pe care o vom parcurge in proiectarea retelei de calculatoare este vizualizarea locatiei clientului, in baza acesteia vom organiza datele proiectului , vom stabili materialele folosite. De asemenea vor fi stabilite traseele de cablu, se va stabili nivelul de calitate al echipamentelor preferate.
In cadrul acestei etape vom stabili pozitionarea porturilor de retea pe planul locatiei respectiv pozitionarea camerei tehnice.
Dupa aceasta etapa este intocmit un deviz de cablare structurata care reprezinta oferta propusa de catre INFO SMART PC si care cuprinde lista materialelor folosite : cabluri utp, cabluri telefonice , prize simple sau mixte: utp / telefonice , switch-uri , routere , plinta , rack , fibra optica; cost manopera defalcat: cablare , mufare , gaurire pereti , trasare cablu pe metru linear , timpul de executie etc.
Instalare – cablare structurata si retelistica
Pasii care trebuie urmati cand este vorba de o retea de calculatoare clasica sunt urmatorii:
- este montat canal de cablu, se cableaza UTP ;
- sunt montatate prize retea,sunt instalate switch si router ;
- sunt montate rack-uri pentru echipamente ;
- se instaleaza patch panel, echipamente active si patch cord ;
- sunt testate cabluri si conectica ;
- este receptionata lucrarea si este instruit personalul companiei.
Configurare si administrare retea calculatoare
Acest pas cuprinde instalarea si configurarea serverelor din retea, echipamentelor de retea si a posturilor de lucru: calculatoare desktop si laptopuri.Sunt instalate sisteme de operare servere: Microsoft Windows Server sau Linux/Unix ; se implementeaza politici de securitate; este asigurata securitatea software: parole, firewall, drepturi utilizatori , instalare antivirus , restrictionarea accesului la Internet a unor aplicatii sau clase de utilizatori; este configurat serverul de e-mail , este instalat antivirusul pentru e-mail , se instaleaza si testeaza sistem anti spam , se stabileste modul de back-up al e-mailului.
Beneficiile cablarii structurate:
- Reducerea costurilor de administrare al societatii ;
- Mentenanta centralizata si imbunatatita a retelei de calculatoare ;
- Adaugarea de noi echipamente/utilizatori se realizeaza usor ;
- Modificarea amplasamentului calculatoarelor se realizeaza usor;
- Cablarea structurata este independenta de aplicatie si are un design flexibil si modular ;
- Integrarea, administrarea si reconfigurarea facila a retelei de date ;
Preturi cablare structurata
Partea de proiectare, instalare, configurare si administrare retele calculatoare prezentata mai sus exemplifica faptul ca aceasta categorie este influentata de numerosi factori , ceea ce face imposibil stabilirea unui pret standard.
INFO SMART PC este un important furnizor de retele de calculatoare si telefonie pe piata din Transilvania, fiind o firma specializata in proiectarea, instalarea, administrarea si intretinerea retelelor de calculatoare si telefonie. Firma noastra ofera servicii la cele mai inalte standarde de calitate conform normelor europene.
Portofoliul nostru de servicii cuprinde:
- Proiectare si realizare de retele de calculatoare si telefonie;
- Cablare structurata pentru retele de date si voce;
- Lucrari de modernizare a retelelor existente;
- Configurarea si securizarea legaturii la internet;
- Instalare si configurare servere;
- Back-up si recuperare de date;
- Suport tehnic;
- Consultanta pentru achizitionarea echipamentelor.
Solutiile de echipamente networking INFO SMART PC sunt realizate cu sprijinul partenerilor de la :
Cisco (router, switch, firewall)
HP (switch, wireless)
D-Link (firewall, router, switch, wireless)
TRITON, APC (cabinete metalice de interconectare – racks)
AMP Netconnect (elemente pasive de retea – cupru si fibra optica)
NEXANS (elemente pasive de retea – cupru si fibra optica) …etc.